Välj en sida

Bästa bokföringsprogram för aktiebolag – här ger vi tio konkreta tips när du ska välja bokföringsprogram. Det här med att välja bokföringsprogram är ett ytterligare steg efter att du gått igenom processen med att starta aktiebolag eller vill byta bokföringsprogram för ditt aktiebolag. Att besvara på frågan vilket som är bäst bokföringsprogram är en stor uppgift och kräver erfarenhet, test och timmar av bokföring. Och vi har just precis det. I artikeln tar vi fram våra tio tips på att välja det bästa bokföringsprogrammet för aktiebolag.

Bästa bokföringsprogram för aktiebolag

Så du har börjat att sälja dina tjänster eller produkter, eller är i uppstarten med att göra det. Nu funderar du på vilket bokföringsprogram som är bäst för ditt bolag. Ska du använda papper? Ska du anlita en redovisningskonsult? Ska du be en släkting eller kompis sköta din bokföring? Ska du köpa ett bokföringsprogram eller försöka hitta ett gratis? Funderar du rentav på att använda Excel? Frågorna är många och vi har tänkt att besvara samtliga av dessa frågor.

Redan innan vi går vidare med att svara på frågorna tänker vi klargöra frågan om det är godkänt att göra sin bokföring i Excel. Svaret är nej, men… Och här är varför.

Använd Excel endast som ett komplement i din bokföring

Det är enligt gällande bokföringslag inte tillåtet att använda Excel eller någon annan redigeringsbar mjukvara för bokföring. Anledningen till det är helt enkelt att det i bokföringen måste finnas en spårbarhet. Det ska alltså inte gå att ändra ett datum när posten bokfördes och när en ändring görs ska det synas att en sådan ändring har gjorts. Papper och penna går alltså bra i varaktig skrift då en sådan ändring kommer att synas på pappret men i t.ex. Excel kan du helt enkelt justera radantalet efter hand. Excel går alltså bort. Använd däremot Excel som ett komplement till din bokföring, alltså för olika register, beräkningar och så vidare. Det går utmärkt att använda Excel om du vill skapa manuella verifikationsunderlag till din huvudbokföring.

Så ska du köpa ett bokföringsprogram eller hitta ett gratis?

Vi tänker oss att det egentligen inte spelar någon roll. Det är säkert fullt möjligt att hitta ett bra bokföringsprogram gratis och vi har kikat närmare på några alternativ men vi tycker inte att det är en fråga du ska fastna på. Se istället våra tips när du ska välja ett bra bokföringsprogram för aktiebolag och gå på de kriterierna.

Anlita en redovisningskonsult

Ett alternativ för alla aktiebolag är att anlita en redovisningskonsult för bokföringen. Bravokon erbjuder en tjänst med bokföring till fast pris men det är viktigt att poängtera att en redovisningskonsult nödvändigtvis inte svarar på frågan om vilket bokföringsprogram du ska använda. Eftersom du som företagare kommer behöva sköta vissa delar av bokföringen, t.ex. faktureringen är det trots allt viktigt att du väljer rätt bokföringsprogram så du känner dig bekväm med din del i bokföringen.

Våra 10 tips på bäst bokföringsprogram för aktiebolag

1. Undvik ett installerat bokföringsprogram – gå direkt på webbaserad bokföring

Det kan vara lätt att fastna för de olika varianterna av bokföringsprogram som dyker upp vid en Google sökning på bokföringsprogram. Men här är det viktigt att tänka till redan från början. Flera av dessa bokföringsprogram är lokalt installerade och du kommer endast åt dessa från den specifika datorn. Bokföringsprogram till Mac finns i flera olika varianter att tillgå på Appstore. Det är lätt att tänka att ”Ja, men jag använder ju andra appar precis på samma sätt”. Skillnaden är att bokföringen lagras inte i molnet utan du blir själv ansvarig för lagringen. Om din datorer skulle strula (inte helt sällsynt!) så riskerar du att bli av med din bokföring. Så tänk ett steg extra redan från början och kika in webbaserad bokföring.

2. Bokföring på mobilen

De flesta oavsett ålder fipplar en hel del med sina mobiltelefoner numera och varför då inte slänga in lite produktiv bokföringstid när du fipplar med nallebjörnen? Det bästa bokföringsprogrammet för aktiebolag bör ha stöd för din mobil så du kan sköta din bokföring från telefonen – även om det bara är något så lite som att ta del av en resultat- eller balansrapport.

3. Rätt funktionalitet

Ett bokföringsprogram för aktiebolag ska erbjuda funktionalitet som stödjer just aktiebolag – det är underförstått men vad innebär det? I vår mening ska du med ett bokföringsprogram för aktiebolag kunna sätta upp en korrekt kontoplan, ha stöd för moms- och skattedeklaration samt gärna möjlighet för t.ex. sammankoppling med ditt lagersystem eller hemsida. Var noga när du väljer bokföringsprogram så att de erbjuder rätt funktionalitet för ditt företag.

4. Prisvärt bokföringsprogram

Priset är en av två faktorer i produkten för prisvärdhet där den andra utgörs av kvalitet. Det kan tyckas vara billigt med 99 kr i månaden för ett bokföringsprogram med mängder av funktionalitet som listas men sen visar det sig att du behöver ungefär hälften – då blir det dyrt. Likaså kan det tyckas billigt med ett gratis bokföringsprogram men så saknas funktionalitet du verkligen behöver – då skulle du nog hellre välja ett annat bokföringsprogram som kan kosta lite. För den sakens skulle rekommenderar vi alltså att både kolla pris och vad du får för priset och om du behöver allt som ingår.

5. Hastigheten är viktig när du väljer ett webbaserat bokföringsprogram

Om det är möjligt är vårt tips att testa det bokföringsprogrammet du funderar på innan du ingår ett avtal. Anledningen är att det är svårt att bedöma hastigheten av att bara läsa hemsidan eller en broschyr. Hastigheten avgör hur länge du behöver vänta varenda gång du ska göra en bokföringspost – och det kan vara nog så irriterande att behöva se en laddikon för varenda knapptryck i programmet. Det här är en nackdel med webbaserade bokföringsprogram och utvecklarna har en stor utmaning i att optimera hastigheten för att konkurrera med ett lokalt installerat bokföringsprogram för aktiebolag.

6. Från bokföringsprogram till andra program ett aktiebolag behöver

När du väljer leverantör av bokföringsprogram får du ju en känsla för hur det företaget väljer att utveckla sina produkter såväl som hur väl de tar hand om sina kunder. Att välja en leverantör av bokföringsprogram som även utvecklar andra program ger dig en fördel när det är dags att t.ex. välja ett löneprogram eller skatteprogram till ditt aktiebolag. Då kan du med fördel använda samma leverantör och bli en större kund hos denna. Det ser vi som en klar fördel.

7. Gratis bokföringsprogram för aktiebolag

Som vi tidigare nämnt är priset endast en faktor när du ska välja det bästa bokföringsprogrammet för aktiebolag. Vi vill ändå lyfta fram några gratisvarianter som vi haft nöjet att testköra under några timmar. Det ska påpekas att gratis bokföringsprogram i regel har begränsad funktionalitet och support och av den anledningen är det inte en optimal upplevelse för någon som är ny på bokföring. De vi skulle lyfta fram att testa som finns på marknaden är Bokio och Promikbook. Båda varianter är webbaserade och erbjuder en grundläggande funktionalitet.

8. När du bara vill fakturera online

Om du bara är ute efter att fakturera online eller webbaserat betyder det att du har någon som redan sköter din bokföring. Bravokon tar hand om din bokföring till fast pris (URL). Då ingår webbaserade bokföringsprogram där det är möjligt att samarbeta. Att samarbeta i ett bokföringsprogram innebär att du kan sköta faktureringen via webb eller mobil. Fakturorna kan då automatiskt bokföras och redovisningskonsulten har tillgång till din bokföring i realtid.

9. Om du vill göra bokföringen själv – ta rådgivning hos en redovisningskonsult först

De flesta programvaror går ju enkelt att manövrera själv som företagare idag. De har utvecklade gränssnitt och är lätta att förstå hur du ska klicka. Men bokföring kan i viss mån ses som ett hantverk. Det är själva stödlinjerna för årsslutet i form av bokslut och skatteredovisning. Att sköta sin löpande bokföring är alltså inget problem, men i många fall kan den göras onödigt komplicerat vilket upptäcks först när det blir dags för bokslut. Spara därför både tid och pengar på bokföringen genom att börja hos en redovisningskonsult som kan sätta upp bra rutiner för ditt bokföringsarbete.

10. Visma vs Fortnox – Ett inte så självklart val

I Sverige domineras marknaden för webbaserade bokföringsprogram av Visma och Fortnox.

Visma eller fortnox bokforingsprogram

Det är inte superlätt att veta vilket som ska väljas men vi har ett tips. Vismas webbaserade variant är mer lättarbetat för de som inte har tidigare erfarenhet av bokföring. Fortnox skiljer sig i det avseendet mot Visma och har fler egna tillägg för de användare som är i behov av ett något större system.

Send this to a friend