Välj en sida

Den 1 juli 2017 trädde det in en ny punktskatt inom elektronikområdet. Skatten grundar sig i att regeringen vill att alternativa ämnen ska användas i framställningen av elektronik. Sverige tillverkar desvärre få elektroniska varor till slutkonsument så skatten vore troligen mer lämpad i Kina där majoriteten tillverkas. Nåväl.

Vilka varor som har kemikalieskatten

I huvudsak allt du kan köpa i butiker som mediamarkt, netonnet, elgiganten mfl. Datorer, kylskåp, spisar etc.

Vem ska betala kemikalieskatten?

I slutändan står konsumenten för skatten genom att betala mer för dessa varor. Företagen får stå för administrationen. Det är företag som för in varorna till Sverige och saluför dessa artiklar som är skyldiga att betala in skatten. Utländska aktörer som säljer direkt till Sverige behöver inte betala skatten.

Hur betalar man in kemikalieskatten?

Det går att vara en godkänd lagerhållare och detta ansöks hos skatteverket (blankett här). Det innebär att lagerställen som inte är i anslutning till butik tillåts ha obeskattade varor. Ansökan gäller endast alla lagerställen. En godkänd lagerhållare kan skicka varor till andra lagerhållare, dvs. grossist och återförsäljare kan sälja varor obeskattade mellan varandra.

Hur hög är kemikalieskatten

Skatt tas ut med 8kr/kg för vitvaror och 120kr/g för annan elektronik, t.ex. bärbara datorer.

Maximalt skatteuttag per vara är alltid 320kr.

På varor som inte innehåller vissa ämnen är det möjligt att göra avdrag med 50-90%. Brom-, klor-, eller fosforföreningsfria varor kan därför ge rätt till ett avdrag.

Hur ska kemikalieskatten redovisas

Om ni är en godkänd lagerhållare ska skatten redovisas i en punktskattedeklaration enligt företagets redovisningsperiod. Deklarationen ska lämnas in även om det inte finns nåt att deklarera. För en godkänd lagerhållare inträder skattskyldigheten när varan säljs till icke godkänd lagerhållare eller görs tillgänglig för försäljning.

För icke godkända lagerhållare inträder skattskyldigheten när varan förs in i Sverige.

Hjälp med kemikalieskatten

Om ditt företag behöver hjälp med hanteringen av kemikalieskatten, ta hjälp av Bravo! Vi ser till att dina system klarar av nya beräkningar och att redovisningen av kemikalieskatten blir korrekt. Kontakta oss idag för konsultation!

Send this to a friend